Döntési fák alkalmazási lehetőségei technológiai rendszerek működtetési tartományainak diagnosztikai célú leírására - Varga, Tamás; Abonyi, János; Szeifert, Ferenc (Acta Agraria Kaposváriensis, 2007)
Az ipari gyakorlatban használt folyamatirányító rendszerek fejlesztésében törekednek arra, hogy a lehető legjobban kihasználják a technológiai folyamat nyújtotta lehetőségeket. Az optimális üzemeltetési körülmények már a fizikai és kémiai törvények által meghatározott korlátokat közelítik, így egyre fontosabbá válik olyan szakértői rendszerek kidolgozása, amelyek segítik az operátorokat a termelő technológiák eme szűk üzemeltetési tartományban történő működtetésében, a rendszerben előforduló hibák detektálásában, a hibaforrások feltárásában, illetve előrejelzésében, megelőzve esetleg azok kialakulását. A tanulmány célja egy olyan új megközelítésmód bemutatása, amely alkalmas a technológia modelljén alapulva, döntési fák alkalmazásával az üzemeltetés szempontjából lényeges hibaforrások kialakulási okainak feltárására, izolálására. Az így megszerzett szabály alapú ismeretek rendszerezésével egy az operátor döntését segítő szakértői rendszer kidolgozására nyílik lehetőség. A javasolt megközelítésmódot egy heterokatalitikus reaktor üzemeltetését támogatandó információk kezelésével kapcsolatos vizsgálatok sorozatán keresztül mutatjuk be, rávilágítva arra, hogy a gépi tanulás eszközei, pl. döntési fák, miként alkalmazhatók a különböző szimulátorokból kinyerhető információk összesítésében, és könnyen értelmezhető, illetve kezelhető formában történő reprezentálásában.