Táblatörzskönyvi adatok rendszerezése a területalapú támogatásokhoz egy gazdakör esetén - Bónai, András (Acta Agraria Kaposváriensis, 2006)
Az informatikai gyakorlatom idejét egy gazdakörnél töltöttem, amely szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik megközelítőleg 2000 ha szántóföldön (kb. 80 db földterület). Az Európai Unióhoz való csatlakozást követően a mezőgazdasági parcellák közül a legtöbbet beléptették a SAPS-, illetve az AKG- programba. Néhány területet egyik programba sem nevezték be, míg voltak olyanok, amelyeket mindkettőbe. A helyrajzi számos és a MEPAR nyilvántartás rendszere nem egyezik meg, tehát az egyes fizikai blokkok mérete is eltér a régi táblaméretektől. A nyilvántartási munkálatokat tovább nehezíti, hogy minden területnek legalább négy különböző nyilvántartási száma van. Az EU- s támogatások igényléséhez elengedhetetlenül fontos az egységes azonosítási rendszer. Nehéz a mezőgazdasági parcellák adatainak nyilvántartása, folyamatos vezetése. Az ebből adódó problémákat szerettem volna megoldani a 3 hónapos informatikai gyakorlatom során. A szükséges adatok egy használható rendszerbe való integrálását az Excel program segítségével valósítottam meg. A területeken elvégzett munkálatokat és azok időpontjait a korábban használt táblatörzskönyvi nyilvántartási rendszer alapján készített táblázatba jegyeztem be.