Komplex rendszereket összemérő módszer alkalmazása a mezőgazdasági térfunkció elemzéseknél - Schneller, Krisztián; Podmaniczky, László; Podmaniczky, Béla (Acta Agraria Kaposváriensis, 2006)
A multifunkcionális mezőgazdaság gondolatának megjelenése és a fenntartható térszerkezet kialakítására irányuló törekvések alapvető változást hoztak a föld- és környezetminősítés vonatkozásában. A fenntartható mezőgazdálkodási rendszerek általában többféle feladatkört látnak el, ezért a termesztési alkalmasság minősítése mellett a védelmi funkciók elemzése is szükségessé vált. A többfunkciós mezőgazdaság egyes feladatköreinek elemzésére és az esetleges konfliktusok feltárására véleményünk szerint jó lehetőséget kínálnak a szakértői döntéseken alapuló, a komplex rendszerek összemérésére alkalmas módszerek. A következőkben Kindler József és Papp Ottó által kifejlesztett KIPAeljárás fontosabb lépéseit, informatikai fejlesztését és a mezőgazdasági föld- és környezetminősítés terén történő alkalmazási lehetőségeit mutatjuk be.