Kétkomponensű szteroid elegy szimulált mozgóágyas elválasztásának számítógéppel segített tervezése II. - Csukás, Béla; Balogh, Sándor; Temesvári, Krisztina; Aranyi, Antal (Acta Agraria Kaposváriensis, 2006)
A szimulált mozgóágyas (SMB) kromatográfiás elválasztás kvázi-stacionárius, ellenáramú művelet, nagy számú paraméterrel, ezért a folyamattervezést és optimálást szinte lehetetlen pusztán kísérleti úton megoldani. Jelen közleményünkben az általunk kidolgozott folyamattervezési és optimálási metodikát kívánjuk ismertetni, egy kétkomponensű nemizomer szteroid keverék SMB elválasztásának példáján bemutatva. A számításokhoz a folyamatok generikus, kétrétegű háló modelljének közvetlen számítógépi leképezésén alapuló általános rendeltetésű dinamikus szimulátor preparatív SMB kromatográfiás folyamatok leírására készített speciális adaptációját, az ADCHROM 5.0 programcsomagot használtuk fel. A kiválasztott folyamat paraméterekkel SMB kísérleteket végeztünk. A mért és szimulált eredmények összevetése során jó egyezést tapasztaltunk. Megállapítottuk, hogy a szimulációs modell alkalmas az SMB művelet leírására. Következő lépésben a művelet fajlagos paramétereinek javítását (termelékenység, fajlagos oldószer felhasználás, kihozatal) tűztük ki célul. Az elúciós technikával megvalósított elválasztáshoz képest az SMB művelettel sikerült jelentős termelékenység növekedést, valamint fajlagos oldószer felhasználás csökkenést elérni jó kihozatallal és a megfelelő terméktisztaság biztosításával.