Egy nagyobb méretű metabolikus modell kifejlesztése Modell leírás és előzetes eredmények - Varga, Mónika (Acta Agraria Kaposváriensis, 2006)
Távlati célunk az emberi, állati sejtben lejátszódó metabolikus folyamatok minél teljesebb körű identifikálása, és az így felépített modell konkrét feladatok megoldására való alkalmazása (például bizonyos gyógyszerek vagy toxinok hatásának megismerése, stb.). Munkánk során a generikus kétrétegű háló modellnek megfelelő új szoftver architektúra alapján készített dinamikus szimulátorból és a többszempontú genetikus algoritmusból álló programrendszerrel kezdtük meg egy metabolikus hálózat modell identifikálását. A rendelkezésre álló kisszámú mérést, valamint a hiányos és bizonytalan ismereteket az együttműködő szakértőkkel (Vanderbilt Egyetem, Integrált Biorendszer Kutató és Oktató Intézet, TN, USA) folyamatosan egyeztetve iterációs módon próbálunk hasznosítható modellt fejleszteni. Jelen munkában egy konkrét mérések alapján készülő szimulációs modell kialakításának első lépéseiről és jelenlegi eredményeiről számolunk be.