A partícionálás hatása fuzzy asszociatív osztályozók teljesítményére - Pach, Ferenc Péter; Gyenesei, Attila; Németh, Sándor; Árva, Péter; Abonyi, János (Acta Agraria Kaposváriensis, 2006)
Az osztályozás az egyik legszélesebb körben használt adatbányászati technika. Egy osztályozási feladatnál az egyik legfontosabb tulajdonság az osztályozás pontossága, azonban sok alkalmazási területen rendkívül fontos szempont, hogy az osztályozási eredmény áttekinthető, egyszerűen értelmezhető legyen. A fuzzy szabály alapú osztályozó rendszerek a felhasználók számára könnyen értelmezhető „Ha…Akkor” típusú szabályok formájában tartalmazzák az osztályozáshoz feltárt összefüggéseket. A cikk egy fuzzy asszociációs szabály alapú osztályozási módszert javasol, illetve annak továbbfejlesztési lehetőségeit ismerteti. Mivel az osztályozási teljesítményt a numerikus attribútumok partícionálása jelentősen befolyásolhatja, ezért két eltérő jellegű adatsorra alkalmazva részletesen megvizsgáltunk fuzzy és éles partícionáló módszereket is. Az elvégzett vizsgálatok alapján megállapítható, hogy a fuzzy csoportosítási módszerek alkalmazásával nagyobb osztályozási teljesítmény érhető el.