A földrengésből származó károk becslésének lehetőségei - Kovács, Előd; Lipovits, Ágnes (Acta Agraria Kaposváriensis, 2006)
A cikkünk az évenként magyarországi földrengésszám vizsgálatának néhány lehetőségét mutatja be. Célunk az volt, hogy egy érdekes adatsoron szemléltessük az MCMC módszer hasznosságát, melyet egyre gyakrabban alkalmaznak az utóbbi években. Megmutattuk, hogy a leggyakrabban használt eloszlások nem illeszkednek jól adatainkra. A gyakoriságot elfogadható módón közelítettük keverék-Poisson eloszlással. A rejtett Markov-modellből kapott becslések viszont azt mutatják, hogy az éves földrengésszámok nem függetlenek egymástól. Saját fejlesztésű program segítségével tudjuk az adatokat szűrni, és a következő 20 év forgatókönyveit szimulálni. A program által előállított jövőbeli események például a biztosításmatematikai számításokban is felhasználhatóak.