Több célra alkalmazható városi adatbank és alkalmazása az útburkolat gazdálkodásban - Ambrusné Somogyi, Kornélia (Acta Agraria Kaposváriensis, 2006)
Több célra is alkalmazható adatbankot fejlesztetünk ki, amely tartalmazza a városi közlekedési hálózattal kapcsolatos legfontosabb adatokat: csomópontok, szakaszok, kerékpárutak és járdák, közlekedés lámpák, stb. A rendszer tartalmazza az egyes csomópontok koordinátáit, ezzel lehetőséget nyújt a későbbiekben az úthálózat grafikus megjelenítésre is. Az útburkolat gazdálkodáshoz szükséges forgalmi és minősítő adatok tárolása az adatbázist felhasználhatóvá teszi az útburkolat gazdálkodás, továbbá a hálózatfejlesztés területén is. A negyedik generációs szoftver relációs adatbázis rendszert alkalmaz, amelyben lehetőség van vizuális elemek, képek megjelenítésére is. Az adatbázis rövid ismertetése után az útburkolat gazdálkodásról (PMS, Pavement Management System) és az adatbázis e célra történő felhasználásáról lesz szó.