Szoftverfejlesztés a személyi számítógépek ipari körülmények közötti alkalmazhatóságának vizsgálatára - Molnár, S.; Lágymányosi, Attila; Tímár, T.; Dezső, O.; Szöllősi, Zs.; Tokai, Z. (Acta Agraria Kaposváriensis, 2006)
A mesterséges intelligenciára alapozott irányítások egyik lényeges alapeleme az alkalmazott számítógép. A személyi számítógépek rohamos fejlődésének következtében mára a PC-k mind tároló- mind feldolgozó kapacitásukban alkalmassá váltak arra, hogy meghatározott ipari folyamatok irányítását ellássák. Több ipari szereplő ennek jegyében kimondottan ipari körülmények között is alkalmas PC-ket illetve PC alkatelemeket gyárt. Korlátozott klimatikus viszonyok betartása mellett azonban a kereskedelmi kategóriába tartozó PC-k is alkalmassá tehetők ipari körülmények közötti alkalmazásra. Lényeges ismérv, hogy a kereskedelemben kapható PC-k és azok alkatelemei úgy megbízhatóságban, mint klimatikus érzékenységükben heterogén képet mutatnak. Tehát az alkalmazni kívánt számítógépet illetve részegységeket kellő körültekintéssel kell kiválasztani. A kiválasztást követően pedig, fontos szempont az eszközök klimatikus tesztelésének elvégzése, és ezáltal az alkalmatlan egységek kiszűrése. Ennek érdekében kidolgozás alatt áll egy számítógépes vizsgálórendszer, melynek feladata az egyes számítógépegységek klimatikus szempontból történő ellenőrzése. A rendszer kidolgozásánál cél az alkalmazási terület klimatikus körülményeinek figyelembevétele, a rendszer hardverfelépítésének meghatározása valamint a működtető szoftverek kifejlesztése mind szerver, mind kliens oldalról. Ezen cikk, a jelenleg is folyó munka egy részét képező és elkészült rendszertervet valamint a szerveroldali szoftverfejlesztést hivatott bemutatni.