Talajvíz ionkoncentrációjának vizsgálata: Közelítő módszerek összehasonlítása - Gimesi, László (Acta Agraria Kaposváriensis, 2006)
A pécsi Hőerőmű (PANNONPOWER Rt.) zagytározójának rekultivációja során felmerült az igény a talajvízben oldott ionok koncentrációjának vizsgálatára (monitorozására). Mivel felszín közeli vízről van szó, ezért az oldott anyagok hatással lehetnek a felszíni és felszínközeli élővilágra. A talajvíz kapcsolatban van más vizekkel is (folyók, tavak), ezért szükséges a víz mozgásának vizsgálata, amire az ionkoncentráció változásából következtethetünk. Szemléletesség érdekében a mérési eredményeket térben (grafikusan), háromdimenziós digitális terepmodell segítségével ábrázoltuk, amihez a lehető legtöbb mérési adat kell. Mivel a vízmintákat figyelőkutakból nyerjük, megoldhatatlan feladat, hogy tetszőleges számban és helyről gyűjtsünk információt. Ezért a terepmodell elkészítéséhez szükséges adatokat – az ismert mérések alapján – becsléssel (közelítő eljárással) határoztuk meg. A feladat elvégzéséhez a szakirodalmakban számos közelítő eljárás megtalálható, amelyek közül néhány módszer (krigelés, spline, inverz távolság és neurális hálózat) összehasonlítását is elvégeztük.