Cukorgyári termeltetési rendszer térinformatikai értékelése - Nagy, Ildikó; Takács, Péter (Acta Agraria Kaposváriensis, 2006)
A technológiák fejlődésével (GIS, GPS, precíziós gazdálkodás) egyre több nagyobb méretű mezőgazdasági vállalkozás tárolja és elemzi termelési adatait számítógépes rendszerek segítségével. A jellemzően térinformatikai (GIS) rendszerekben tárolt adatok/adatbázisok előnyei sokrétűek: a földrajzi koordinátákhoz köthető adatok megjelenítése és kezelése; sokrétű adatformátumok (digitális talaj és kataszteri térképek, távérzékelt felvételek, mérési adatok, stb.) egyidejű kezelése; korszerű geostatisztikai elemzések elvégezhetősége. Cikkünkben az Eastern Sugar Rt. kabai cukorgyárának termeltetési rendszeréhez kapcsolódó komplex térinformatikai adatbázis kialakításának első lépéseit ismertetjük.