Néhány élettani paraméter változása többszöri ACTH kezelés hatására az őshonos sárga magyar tyúkállományban - Vitinger, Emőke; Kovácsné Gaál, Katalin; Vitinger, Nikoletta; Szalka, Éva (Acta Agraria Kaposváriensis, 2005)
Vizsgálataink során a többszöri adenokortikotróp (ACTH) hormon adagolás hatását vizsgáltuk az őshonos sárga magyar tyúkállományban. Összesen 36 tojótyúkot (56 hetes korúak) két csoportba osztottak (kontroll: n = 9 és kísérleti: n = 27). A kontroll csoport egyedei 0,2 cm3 fiziológiás NaCl-oldatot, a kísérleti csoport egyedei 0,2 cm3 ACTH-oldatot kaptak intramuszkulárisan. A tojótyúkoktól a 0., az 1., a 2., a 3. és a 4. napon vért vettek, majd a NaCl- és az ACTH-kezelés megszűnte után az 5., a 7., a 9. és a 11. napon a vérvételek folytatódtak. Az eredmények értékelése során átlag, szórás és CV% értéket, valamint a kontroll és a kísérleti csoport eredményei közötti szignifikáns különbséget értékeltük. Az ACTH kezelés után rövid idővel nagymértékben megnőtt a vérplazma glükóz- (26,7 mmol/l) és koleszterintartalma (4,1 mmol/l), majd a hormonkezelés megszűnte után rövid idővel az értékek csökkentek és visszatértek a kontroll szintjére (12,6 mmol/l és 2,6 mmol/l). A triglicerid- (16,3 g/l) és összfehérje- (60,0 g/l) tartalom lassabban kezdett növekedni, de lassabban is tért vissza a kezelés után az alapszintre (13,5 g/l és 51,8 g/l). Az eredmények felhasználhatók arra, hogy a sárga magyar állományban referencia értékként szolgáljanak a tartós stresszhatás felismerésében.