A juh növekedése I. – A hústermelés általános jellemzése: Irodalmi áttekintés - Kupai, Tímea; Lengyel, Attila (Acta Agraria Kaposváriensis, 2005)
Az izomzat növekedésének és fejlődésének megismerése az állati termék-előállítás egyik legfontosabb célja. Az első részben a születést megelőző és követő időszakban bekövetkező szöveti, kémiai összetételbeli és testalakulásbeli változásokat követtük nyomon. A bárányhús tömegét főként az izomrostok száma és mérete határozza meg. A színhúsnövekedés a magzati korban zajló hiperplázia és a születés utáni hipertrófia eredménye. A zsírszövetnek is jelentős szerepe van, különös tekintettel a húsminőségre. A növekedés ütemének és befolyásoló tényezőinek ismeretében meghatározható a juh gazdaságos hizlalási végtömege.