Térinformatikai eljárások alkalmazása a Bihari sík környezeti modellezésében - Tomor, Tamás; Tamás, János; Bíró, Tibor (Acta Agraria Kaposváriensis, 2002)
A területfejlesztési tervek elkészítéséhez törvényi előírás a térinformatikai eszközök alkalmazása, ugyanakkor nem tisztázott, hogy; ezt milyen integrációs fokon és elemzési mélységig kell, illetve lehet alkalmazni. Az általunk végzett fejlesztés megvalósításának célja, hogy a területfejlesztés regionális szintjén dolgozó döntéshozók számára módszertani és gyakorlati segítséget nyújtson. A publikációban ismertetjük a földrajzi információtechnológia lépéseit, eddig megvalósított elemeit és további feladatait. A fejlesztés során a Bihari síkra – amely földrajzilag jól lehatárolható térbeli egység – nagy mennyiségű és méretarányú adatot állítottunk elő. A feldolgozott attributiv adatokat egységesen térben integrált rendszerbe foglaltuk. Az elemzések célja a vizsgálati terület környezeti konfliktusokkal szembeni potenciális veszélyeztetettségének meghatározása és ezzel a területhasználattal kapcsolatos döntések meghozatalának hiteles támogatása.