A study to compare the French and American methods for appreciate of body condition of beef cattle

Authors

  • János Tőzsér Szent István University, Faculty of Agricultural and Environmental Sciences, H-2103 Gödöllő, Páter K. u. 1. , Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, 2103 Gödöllő, Páter K. u. 1.
  • Zoltán Domokos National Association of Hungarian Charolais Cattle Breeders, H-3525, Miskolc, Vologda út 1. , Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete, 3525, Miskolc, Vologda út 1.
  • L. Alföldi Szent István University, Faculty of Agricultural and Environmental Sciences, H-2103 Gödöllő, Páter K. u. 1. , Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, 2103 Gödöllő, Páter K. u. 1.

Keywords:

Charolais young bulls and cows, body condition score, comparison of French and American method

Abstract

The aime of this study was to compare two methods for appreciate of body condition score (BCS) (method I.: French, from 1 to 5 score; method II: American, from 1 to 9 score). In 2000, Charolais young bulls and cows were examined in two seedstock herds (young bulls, herd A: n = 14; cows, herd B: n = 37). The average of body weight (BW) was 522 kg in herd A, and 644 kg in herd B. Body measurements (height at wither, HW: 120 cm; chest girth, CG,: 187 cm; slanting body length, SBL: 158 cm; scrotal circumference, SC: 33.7 cm) of the young bulls were taken in the herd A. We observed similar body condition scores by the method I. in both herds (BCS, bulls: 1.9 score; cows: 1.6 score). The results by the method II. were following: (BCS, bulls: 5.5 score; cows: 3.7 score). Analysing the correlation of French and American BCS and body measurements we concluded that the correlation coefficients were similar in the group of bulls (method I.: BCS vs. HW: r = 0.62 , P < 0.05; BCS vs. CG: r = 0.65, P < 0.05; BCS vs. SC: r = 0.42; method II.: BCS vs. HW: r = 0.66, P < 0.05; BCS vs. CG: r = 0.74,
P < 0.01; BCS vs. SC: r = 0.63, P < 0.05). Medium correlation coefficients (bulls:
r = 0.60, P < 0.05; cows: r = 0.42, P < 0.01) was found between the French BCS and the Amarican BCS. These results suggest that two methods can not be replaced with each other. Two methods (method of regression and method of rate pair) to transform the French BCS to American BCS. Considering our results it can be suggested the utilisation of the regression equations to this conversion.

Author Biography

  • János Tőzsér, Szent István University, Faculty of Agricultural and Environmental Sciences, H-2103 Gödöllő, Páter K. u. 1., Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, 2103 Gödöllő, Páter K. u. 1.

    corresponding author
    tozser@fau.gau.hu

References

Agabriel, J., Giraud, J. M., Petit, M. (1986). Détermination et utilisation de la note d' état d' engraissement en élevage allaitant. Bul. Tech. C.R.Z.V. Theix, INRA, 66. 43–50.

Alföldi L., Domokos Z., Tőzsér J. (1999). Adatok charolais tehenek kondíciójának alakulására. A Hús, 2. 110–112.

Bocsor G. (1960). A magyar tarka marha. Akadémiai kiadó, Budapest, 371.

Bullock, D. (2000). Improving herd efficiency. Charolais Journal, October, 70–71.

Evans, D. G. (1978). The interpretation and analysis of subjective body condition score. Anim. Prod., 26(2), 119–125. https://doi.org/10.1017/S0003356100039520

Frood, M. J., Croxton, J. (1978). The use of condition scoring in dairy cows and its relationships with milk yield and live weight. Anim. Prod., 27(3), 285–291. https://doi.org/10.1017/S0003356100036175

Garel, J. P., Petit, M., Agabriel, J. (1988). Alimentation hivernale des vaches allaitantes en zone de montagne. INRA Prod. Anim., 1(1), 19–23. https://doi.org/10.20870/productions-animales.1988.1.1.4431

Horn A. (ed) (1976). Szarvasmarhatenyésztés. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 196–199.

Nicoll, G. B. (1981). Sources of variation in the condition scoring of cows. Ir. J. Agric. Res., 20. 27–33.

Petit, M., Agabriel, J. (1993). Etat corporel des vaches allaitantes Charolaises: signification, utilisation pratique et relations avec la reproduction. INRA Prod. Anim., 6(5), 311–318. https://doi.org/10.20870/productions-animales.1993.6.5.4212

Richards, M. W., Spitzer, J. C., Warner, M. B. (1986). Effect of varying level of postpartum nutrition and body condition at calving on subsequent reproductive performance in beef cattle. J. Anim. Sci., 62(2), 300–306. https://doi.org/10.2527/jas1986.622300x

Statistica for Windows (1993). Release 4.5. StatSoft. Inc., USA

Tőzsér J., Agabriel, J., Domokos Z. (1995/a). Húshasznosítású tehenek kondíciópontozásának módszere Franciaországban. A Hús, 4. 223–225.

Tőzsér J., Nagy A., Gerszi K., Mézes M., Domokos Z., Kertész I., Fekete T. (1995/b). A herekörméret, a mellkasszélesség és mélység, valamint az élősúly fenotípusos összefüggésének változása az életkor függvényében charolais fajtájú tenyészbika-jelölteknél. Állattenyésztés és Takarmányozás, 3. 203–210.

Tőzsér J., Gábor Gy., Domokos Z., Alföldi L., Zándoki R., Sváb L., Kovács T., Miliczki L. (2000). Charolais tenyészbika-jelöltek teljesítményének értékelése. XXVIII: Óvári Tudományos Napok, „Az élelmiszergazdaság fejlesztésének lehetőségei”, Mosonmagyaróvár, október 5–6, I. 291–295.

Wilson, D. E. (1996). Angus mature cows size genetic evaluation. Angus Journal, March, 8.

Vizcarra, J. A., Wettemann, R. P., Spitzer, J. C., Morrison, D. G. (1998). Body condition at parturition and postpartum weight gain influence luteal activity and concentration of glucose, insulin, and non esterified fatty acids in plasma of primipaous beef cows. J. Anim. Sci., 76(4), 927–936. https://doi.org/10.2527/1998.764927x

Wellmann O. (1930). A szimentáli és magyar pirostarka tenyészmarhák bírálata. Állattenyésztők Lapja, 76.

Wellmann O. (1940). A szarvasmarhák bírálata és törzskönyvezése. Budapest. 245.

Published

2001-12-15

How to Cite

Tőzsér, J., Domokos, Z., & Alföldi, L. (2001). A study to compare the French and American methods for appreciate of body condition of beef cattle. Acta Agraria Kaposváriensis, 5(4), 39-47. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1594

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2