Az életkor és az évszak hatása a nagyüzemi nyúltelepek Passalurus ambiguus fertőzöttségére - Demeter, Csongor; Német, Zoltán László; Gerencsér, Zsolt; Demeter-Jeremiás, Anett; Sándor, Ferenc; Matics, Zsolt (Acta Agraria Kaposváriensis, 2022)
A vizsgálat célja a nagyüzemi nyúltelepeken termelő állományok Passalurus ambiguus terheltégének felmérése volt az évszakok és az életkor függvényében. Az adatgyűjtések 2018. március és 2022. április között történtek 29 magyar és 2 szlovák nyúltelepen. A 7612 bélsármintából 478 (6,3 %) tartalmazott Passalurus ambiguus petét. A legnagyobb arányú fertőzöttséget tavasszal tapasztalták (8,4 %), míg a legalacsonyabbat nyáron (4,5 %). Az életkor hatásának vizsgálatakor meglepő eredményt tapasztaltak. A legnagyobb arányú fertőzöttséget a laktációs időszakban vett mintáknál találták. Szignifikánsan kisebb arányban mutattak fertőzöttséget a hizlalási időszakban (5-11 hetes életkor) gyűjtött minták, annak ellenére, hogy nyulaknál a gyakorlati tapasztalatok alapján a választás utáni időszakban leggyakoribbak az emésztőrendszeri megbetegedések.
Keywords: nyúl; férgesség; parazitológia