Szopósnyulak táplálása és táplálóanyag-ellátottsága a korai életszakaszban: Irodalmi áttekintés - Kacsala, László; Matics, Zsolt (Acta Agraria Kaposváriensis, 2021)
Általánosságban megállapított tény, hogy az anyanyulak cirkadián ritmus szerint, naponta egyszer szoptatják fiókáikat. A szoptatási idő mindössze 3-4 perc, ezalatt veszik fel a fiókák a napi táplálóanyag-szükségletüknek megfelelő mennyiségű anyatejet, ami a testtömegük 1/6-át is kiteheti. A fogyasztott tej mennyisége, a fiókák súlygyarapodása és életbenmaradása az anyanyulak tejtermelésén és szoptatási hajlandóságán múlik. Egy anyanyúl optimális körülmények között sem képes a fiókái növekedési potenciálját kihasználni. Tanulmányunk célja a szopóskori táplálóanyag-ellátottság valamint bizonyos nevelési rendszerek vizsgálata. Összefoglalja a két anyával történő nevelési technológia elveit, valamint élettani hatásait. Végül a fiókák tekintetében kihangsúlyozza az anyanyúl által a fészekbe ürített bélsárgolyó fogyasztásának jelentőségét.
Keywords: szopósnyúl; táplálóanyag-ellátás; nevelési módszer