Egy újgenerációs madáreleség típusú napraforgó hibrid és szülői vonalainak tőszámreakció vizsgálata specifikus árutermelési és vetőmag-termesztési technológia kidolgozásához - Mihalovics, Miklós; Sándor, András; Treitz, Mónika; Csikász, Tamás (Acta Agraria Kaposváriensis, 2014)
Egy, a hasznosítás szempontjából újgenerációs madáreleség és hántolási célú napraforgó hibrid valamint szülői vonalainak tőszám reakcióját vizsgáltuk a fő technológia tulajdonságok szempontjából, 2013-ban szántóföldi kisparcellás kísérletben. A tőszámváltozással összefüggésben számos paraméter szignifikáns változását mutattuk ki, különös tekintettel a hektáronkénti kaszattermésre, olajtermésre, fehérje- és vetőmag-produkcióra. Meghatároztuk az említett paramétereket jellemző produkciógörbéket, a görbék egymáshoz viszonyított változását, valamint az optimum intervallumokat. Néhány szakirodalomban megjelent adattal ellentétben a produkciógörbék másodfokú polinom jellegét mutattuk ki a hibrid és az anyai vonal esetében. Az apai vonal esetében nem találtunk kapcsolatot a termés paraméterek és a tőszámváltozás között. Az eredmények alátámasztják a hibrid- és vonalspecifikus termesztéstechnológia fontosságát a technológia-optimalizálás vonatkozásában. Az eredmények közvetlenül is hasznosíthatóak a technológiai szaktanácsadás folyamatában.
Keywords: napraforgó; tőszám; vetésterület; vetőmagelőállítás; fajtaspecifikus termesztéstechnológia