A Dél-Dunántúli régió agrárgazdaságának helyzetképe - Horeczki, Réka; Weber, Erika (Acta Agraria Kaposváriensis, 2012)
Kutatásunk a Dél-Dunántúli régió gazdasági erőforrásainak feltárására irányul, melynek lényeges részét képezi az agrárgazdaság helyzetének, versenyképességének vizsgálata is. A régió gazdasági helyzetét jól tükrözi, hogy a régió gazdasági teljesítménye az Európai Unió fejlettségbeli besorolása (GDP érték) alapján a legutolsó 20 régió közé sorolható. A területével arányos teljesítményt csak az agrártermelés tud felmutatni a térségben. A kutatás első részeként egy helyzetfelmérést készítettünk, főként a Központi Statisztikai Hivatal (1991, 2000, 2005, 2010) adatai alapján, mely során a régió agrárpotenciálját mértük fel. Az agrárpotenciál gyengén kihasznált, mely a gazdaságszerkezetnek és a hiányos gazdaságpolitikai fejlesztéseknek köszönhető. A továbbiakban a meglévő erőforrások hatékonyságának növelését segítő eszközök, folyamatok feltárása, megtalálása a célunk.