A marhahús intramuszkuláris zsírtartalmának elemzése - Somogyi, Tamás; Holló, Gabriella (Acta Agraria Kaposváriensis, 2012)
Az intramuszkuláris zsírtartalom az egyik legfontosabb húsminőségi tulajdonság, amely leginkább meghatározza a hús élvezeti értékét. Számos tényező befolyásolhatja, mint például a fajta, az ivar, a kor, a takarmányozás és az izom típusa. Az intramuszkuláris zsírtartalom meghatározására a legelterjedtebb módszer a kémiai analízis, amely időigényes, roncsoló hatású és ártalmas, gyúlékony vegyületeivel egészségügyi és környezeti veszélyekkel járhat (Frusillo és mtsai., 2010). Az intramuszkuláris zsír megállapítására a szakirodalomban számos egyéb módszer található, mint például az ultrahang (Aass és mtsai., 2006), a videokép analízis (Pipek és mtsai., 2004), digitális kép analízis (Irie és Kohira, 2011) és a NIRS technika (Prevolnik és mtsai., 2005). Munkánkban az intramuszkuláris zsír meghatározásának komputer tomográfiás eredményeit kívánjuk bemutatni.