Lovak testalakulásának hatása a lineáris és hippoterápiás szempontból lényeges kinematikai változókra szabad lépésben - Jámbor, Péter; Bokor, Árpád; Stefler, József (Acta Agraria Kaposváriensis, 2012)
14, különböző testalakulású lovat vizsgáltunk szabad lépésben a lineáris és hippoterápiás szempontból lényeges kinematikai változók vizsgálata céljából. A lovakat két digitális videó kamerával filmeztük a szagitális síkban 25 képkocka/másodperc sebességgel. A testméreteket, a lineáris és hippoterápiás kinematikai változókat meghatároztuk APAS (Ariel Performance Analysis System) szoftver segítségével. A varianciaanalízis és a Duncan féle teszt eredményei alapján a lineáris és hippoterápiás változók esetén a lovak között szignifikáns különbségeket tapasztaltunk. A lovak testalakulása és a kinematikai változók közötti korrelációs koefficienseket meghatároztuk. A tanulmány erős korrelációt (p
Keywords: ló; mozgás elemzés; lineáris kinematikai változók; testalakulása; hippoterápia