Központi saját teljesítmény vizsgálati eredmények a magyar tarka fajtában - Kiss, Balázs; Bene, Szabolcs; Füller, Imre; Polgár, J. Péter; Stefler, József; Szabó, Ferenc (Acta Agraria Kaposváriensis, 2012)
A szerzők 22 tenyészetből származó 288 kettős hasznosítású magyar tarka növendék bika központi saját teljesítmény vizsgálatban elért eredményeit értékelték 1994 és 2007 közötti időszakban. A bikákat kötetlen kiscsoportos rendszerben tartották, takarmányozásuk a hazai marhahízlalási gyakorlatnak megfelelően réti szénára és abraktakarmányra alapozódott a hízlalás ideje alatt. Az állatokat a vizsgálat elején és végén, valamint a vizsgálat során havi rendszerességgel mérlegelték. Az STV zárásakor sor került a minősítésre. A vizsgálatok során mért, illetve számolt eredmények átlag és szórás értékei a következők voltak: a bikák életkora beállításkor átlagosan 237Â±54 nap volt. Beállítási súlyuk átlagosan 297Â±85 kg volt, záráskor pedig 545Â±71 kg-os súlyt értek el. Az STV alatt elért súlygyarapodás átlagosan 1715Â±254 g/nap volt, az életnapi súlygyarapodás pedig 1425Â±134 g/nap. A központi teljesítményvizsgálat egyik előnye, hogy a figyelemreméltó évjárati hatások ellenére a genetikai trend megállapítható.
Keywords: napi súlygyarapodás; átlagos súly; növekedési erély