Növényi olaj kiegészítés hatása a szicsege (Acipenser ruthenus Linnaeus x Acipenser baeri Brandt) növekedésére - Káldy, Jenő; Zsédely, Eszter; Szilágyi, Ákos; Szathmári, László (Acta Agraria Kaposváriensis, 2012)
A szibériai tokot kecsegével keresztezve sikerült már az 1980-as években egy a magyar klimatikus viszonyoknak megfelelő, alkalmazkodó képes és jó növekedési mutatókkal rendelkező tokhibridet előállítani. Annak érdekében, hogy ez a hibrid gazdaságilag is jelentős faj lehessen, szükséges a tartási idő további csökkentése, e fajhibrid genetikai valamint fiziológiai határainak eléréséig. Vizsgálataink célja, annak meghatározása, hogy milyen arányú növényi olaj kiegészítéssel lehet a szicsegék (Acipenser ruthenus Linnaeus x Acipenser baeri Brandt) növekedési- és tartási idejét lerövidíteni, és javítani a takarmányértékesítést. A 61 napig tartó kísérlet végére a kontrol csoport 42âˆ’53 cm-es testhosszt és 365âˆ’715 g-os testtömeget, míg az 5% lenolajjal kiegészített takarmányt fogyasztó kísérleti csoport 42âˆ’53 cm-es testhossz és 324âˆ’704 g-os testtömeget ért el. Megállapítható, hogy szignifikáns különbség (Pâ‰¥0,05) sem a két csoport takarmányhasznosítási képességében, sem a halak kondíciójában nem volt. Megállapítható továbbá, hogy az 5%-os lenolaj kiegészítés nincs szignifikáns hatással (Pâ‰¥0,05) a halak testtömegének- és testhosszúságuk növekedésére, azonban az nem zárható ki, hogy ennél nagyobb arányú olaj kiegészítés nem befolyásolja a halak testtömeg-, és testhossz gyarapodását.
Keywords: szicsege; haltáp; növényi olaj; testhossz; testtömeg