Munkakörtervezés az esélyegyenlőségi emberi erőforrás menedzsmentben - Dajnoki, Krisztina; Vörös, Péter; Bodor, Mónika (Acta Agraria Kaposváriensis, 2010)
Magyarországon közel egymillió megváltozott munkaképességű és fogyatékos ember él, akiknek az aktív foglalkoztatása elenyésző. Ennek a munkaerő-forrásnak az aktivizálása az elkövetkező években, évtizedekben nagyon fontos gazdásági kérdéssé válik. A megváltozott munkaképességű emberek helyzetét nagymértékben meghatározza, hogyan gondolkodnak róluk, milyen szemléletmód alapján, s milyen mennyiségű és minőségű információkkal rendelkezik egy társadalom élethelyzetükről, képességeikről, céljaikról. Mivel életünk jelentős részét munkavégzéssel töltjük, ezért fontos, hogy az olyan legyen, ami az elvárások többségének megfelel. Így az elvégzett munka nem csak alapvető biztonságérzetünk kialakításához járul hozzá, hanem hozzásegít önmagunk megvalósításához is. Továbbá a gazdaság és társadalom fejlődésének szempontjából is fontos, hogy a dolgozók számára megfelelő számú és minőségű munkahely biztosításán túl az egyéni igényeiket kielégítő munkavégzést is lehetővé tegyük. Az általunk „Esélyegyenlőségi Emberi Erőforrás Menedzsmentnek” nevezett kutatási tevékenység célja, hogy feltárja a fogyatékosok foglalkoztatásának és menedzselésének feladatait, sajátosságait, eljárásait, módszereit. A cikk célja, hogy bemutassa, melyek azok a tényezők, amelyeket egy fogyatékos, vagy megváltozott munkaképességű személy munkakörének kialakításakor figyelembe kell venni.
Keywords: megváltozott munkaképesség; fogyatékosság; munkakör; esélyegyenlőség