Clostridium perfringens spórák hőtűrésének vizsgálata - Sipos-Kozma, Zsófia; Szigeti, Jenő; Varga, László; Ásványi, Balázs (Acta Agraria Kaposváriensis, 2010)
Vizsgálataink célja víziszárnyas májakból előállított félkonzervek tartósításához szükséges minimális hődózis érték meghatározása úgy, hogy a hőkezelési hőmérsékletek ne haladják meg a 100 Â°C-t. Clostridium perfringens NCAIM-B-01417 törzset spóráztattuk táplevesben, majd az előállított spóraszuszpenzióval végeztük el a hőkezelési vizsgálatokat 80 Â°C, 85 Â°C, 90 Â°C, 95 Â°C-on. A kísérletek során 80 Â°C és 85 Â°C-on 45 perces, 90 Â°C-on 15, míg 95 Â°C-on 6 perces hőntartást végeztünk. Meghatároztuk a hőkezelés paramétereit és megállapítottuk, hogy a Clostridium perfringens NCAIM-B-01417 törzs esetében 85 Â°C-on 29 percre, míg 95 Â°C-on 5 percre van szükség a spórák két nagyságrendnyi csökkenéséhez, tehát lehetséges az alacsonyabb hőkezelési hőmérséklet alkalmazása a biztonságos mértékű spórapusztítás eléréséhez.
Keywords: Clostridium perfringens; spóra dúsításâˆ’szaporítás; hőkezelés