A leszámláló algoritmus alkalmazhatósága és korlátai - Buza, Ákos (Acta Agraria Kaposváriensis, 2006)
Jelenleg már számos ütemező algoritmus áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy a termelésütemezési feladatokat megoldjuk. Arra a kérdésre azonban, hogy az egyes algoritmusokkal kapott eredmények mennyire közelítik meg az optimális ütemterv jósági indexének értékét az átfutási idő vonatkozásában, egyik sem tud érdemi választ adni – néhány kivételesen egyszerű esettől eltekintve. Kizárólag a leszámlálással nyílik mód arra, hogy a fenti kérdésre érdemi választ adjunk. Az univerzális leszámláló algoritmus a gyakorlatban – annak hosszú futási ideje miatt – kevésbé elterjedt. Az említett futási idő redukálására számos lehetőség kínálkozik.
Keywords: ütemezés; heurisztikák; leszámlálás