Klórozott polietiléngyártás modellezése; feladat-orientált folyamat-szimulátor - Kun, Gabriella; Chován, Tibor; Nagy, Lajos; Szeifert, Ferenc; Czeller, Attila; Tóth, Attila (Acta Agraria Kaposváriensis, 2004)
A klórozott polietilén (CPE) széles körben alkalmazott, eredendően lágy polimer. Tulajdonságait alapvetően molekuláris és fázis összetétele határozza meg, ami a klórozási folyamat függvénye. A kedvező piaci helyzet indokolttá teszi a CPE gyártás bővítési lehetőségeinek feltárását. Ennek támogatására készítettük el a klórozott polietiléngyár modellrendszerét és szimulátorát. A cikkben a vizsgált technológia leírásán túlmenően, saját fejlesztésű szoftverrendszert is bemutatunk, amely a megfelelő termodinamikai fázisok, a komponensek, továbbá a közöttük lévő kölcsönhatások (reakciók, komponens és hőátadások, egyéb folyamatok) definiálásával alkalmas a konkrét technológiával kapcsolatos fejlesztési lépések szimulációs alátámasztására. A szimulátor csomag alapvető elemei: a reaktor szimulátor, a reakció-kinetikai szimulátor és az identifikációs modul.
Keywords: klórozott polietilén; tendencia modell; folyamat-szimulátor