Húshasznú anyatehenek tejtermelő képessége 2. Tejhozam, kolosztrum összetétele - Zándoki, Rita; Csapó, János; Tőzsér, János (Acta Agraria Kaposváriensis, 2004)
Szakirodalmi összefoglalásunk második részében áttekintettük a különböző húsmarha fajták tejtermelésével kapcsolatos hazai és külföldi eredményeket (laktációs tejtermelés, napi tejtermelés, tejösszetétel). A teljes tejre vonatkozó adatok mellett kitérünk a kolosztrum mennyiségében, illetve összetételében bekövetkező változásokra az ellés utáni napokban. Javasoljuk a kutatások kiterjesztését az eddig még nem vizsgált fajtákra is.
Keywords: húshasznú anyatehén; laktációs tejtermelés; napi tejtermelés; tejösszetétel; kolosztrum