Az ivadékok számának hatása a koca fialás után közvetlenül fejt kolosztrumának összetételére - Csapó, János; Horn, Péter; Csapóné Kiss, Zsuzsanna; Németh, T.; Házas, Zoltán (Acta Agraria Kaposváriensis, 2001)
Meghatározva 37 magyar nagyfehér x holland lapály F1 fajtájú koca elsőfejésű kolosztrumának szárazanyag-, összesfehérje-, savófehérje-, kazein-, nem fehérje nitrogén-, hamu- és makro- és mikroelem tartalmát (kálium, nátrium, kalcium, foszfor, magnézium, cink, vas, réz, mangán) megállapítottuk, hogy a legtöbb vizsgált komponens a 10–12 malacszámnál a legnagyobb, és a vizsgált komponensek koncentrációja mind a csökkenő, mind a növekvő malaclétszám esetén csökken. A komponensek maximumgörbe szerinti változását a malacok számának függvényében egyrészt a placentáris laktogén hatásának (növekvő szakasz), másrészt az anyai szervezel túlterhelésének (csökkenő szakasz) tulajdonítjuk.
Keywords: ivadék; koca fialás; kolosztrum összetétel