A fumonizinek és hatásuk az állatok egészségi állapotára: Irodalmi feldolgozás - Tóth, Ákos (Acta Agraria Kaposváriensis, 2000)
A fumonizinek a mikotoxinok viszonylag újabban felfedezett csoportját képezik. A Fuzarium moniliforme törzs által termelt fumonizinek embernél nyelőcsőrák, sertéseknél mellvízkór és tüdővizenyő, patkányokon májrák kialakulását okozhatják. Lovaknál a mikotoxinok ezen csoportjával az agylágyulásos encephalomalacia fellépését hozzák összefüggésbe. A fumonizinek a szfmgolipid anyagcserét gátolva a biológiai membránokat károsítva okoznak sejtkárosodást, sejtpusztulást. A szfmgolipidek megfogyatkozása miatt romlik a sejtmembránok barrier funkciója és az endothel sejtek átjárhatósága megnő. Ezzel magyarázhatók a megbetegedett szervekben kialakuló elváltozások, A fumonizinek nagy gyakorisággal, magas százalékos arányban vannak jelen a kukoricában, de előfordulnak más szemesterményekben és takarmányokban is. Jelenlétüket kukoricából és kukorica alapanyagú élelmiszerekből a világ igen sok országában, szinte valamennyi európai országban, közöttük Magyarországon is kimutatták. Az irodalmi feldolgozás ismerteti a fumonizin-kutatás nemzetközi és hazai fontosabb eredményeit. A kutatások szerint a fumonizin prenatalis toxikozist okozhat, valamint kiválasztódhat az anyatejjel.
Keywords: Fusarium moniliforme; fumonizinek; lovak agylágyulása; sertések hízlalási tüdővizenyője