A tejfehérje vizsgálata poliakrilamid gélelektroforézissel és izoelektromos fókuszálással kancatejből - Vörös, Ottó; Csapó, János; Baranyi, Mária; Csapóné Kiss, Zsuzsanna; Stefler, József (Acta Agraria Kaposváriensis, 1999)
Vizsgáltuk 16 magyar hidegvérű, 4 haflingi, 6 breton és 3 bouloni fajtájú kanca tejének fehérjefrakcióit poliakrilamid gélelektroforézissel (PAGE) és izoelektromos fókuszálással (IEF). E módszerek alkalmazásával genetikai variánsok jelenlétét igazoltuk mind a savó-, mind a kazeinfrakció fehérjéi között. Kihasználva a kanca- és a tehéntej fehérjefrakcióiban fennálló különbségeket, módszert dolgoztunk ki a kancalej tehéntejjel történő hamisításának kimutatására.
Keywords: kancatej; tehéntej; tejfehérje; poliakrilamid gélelektroforézis; izoelektromos fókuszálás