Képfeldolgozási algoritmusok gyorsítása párhuzamos feldolgozás segítségével - Ureczky, Bálint (Acta Agraria Kaposváriensis, 2010)
A mellkasfelvételek egyik legzavaróbb jellegzetessége a csontok árnyékának jelenléte, ami a tüdő elemzése során csak hátráltató tényező és akár egy komoly elváltozás észrevételének esélyét is csökkentheti. A technika fejlődésével ma már nagy felbontású, jó minőségű digitális képek készülnek, amik alkalmasak számítógépes feldolgozásra és lehetőség nyílik számítógép segítette diagnózis, ún. CAD rendszerek kialakítására, melynek során az orvosokat segítő funkciók valósíthatóak meg, mint például elváltozások keresése, vagy csontárnyékok eltűntetése. Ezen képfeldolgozó algoritmusok általános hátránya, hogy lassúak, ami csökkenti az alkalmazhatóságát annak nagyszerűsége ellenére, hiszen CAD-rendszereket csak real-time környezetre érdemes fejleszteni, ahol az orvos gombnyomásra el tudja tűntetni a csontárnyékokat; ha erre perceket kellene várnia, akkor nem tudja használni. A grafikus processzorok hihetetlen (és egyre nagyobb) számítási képességének kihasználása egy feltörekvőben levő, folyamatosan fejlődő technológia. Munkámban ismertetem az NVIDIAÂ® CUDAâ„¢ rendszerét és annak alkalmazhatóságát, hogy hogyan lehet párhuzamos feldolgozás segítségével algoritmusokat gyorsítani, mint például egy csontárnyék-eltűntető eljárást.