Grafikus felhasználói felület NIR spektrumok statisztikai kiértékeléséhez - Kövér, György; Bázár, György (Acta Agraria Kaposváriensis, 2008)
Az R nyílt forráskódú statisztikai programcsomag elsősorban parancssori üzemmódban használható. A bonyolult szintaktikával rendelkező parancsokat grafikus felhasználói felületek rejthetik el a felhasználó elől. Az R Commander kiterjesztését végeztük el úgy, hogy alkalmas legyen NIR spektrumok feldolgozására és kalibrációs becslő egyenletek meghatározására a PLS regresszió eszközével. Az elkészült modulok alkalmasak az egyedi szerkezetű adatfájlok beolvasására, a spektrumok grafikus megjelenítésére, összefüggésvizsgálatokra, valamint a kalibrációs egyenlet előállítására.