Összehangolt autópálya-forgalomirányító rendszer vizsgálata zárt hurkú mikroszimulációs környezetben - Tettamanti, Tamás; Luspay, Tamás; Varga, István (Acta Agraria Kaposváriensis, 2008)
A publikációban dinamikus autópálya-forgalomirányítási stratégia bemutatására kerül sor. A módszer alkalmazásával javítható a gyorsforgalmi utak kapacitáskihasználása, ill. lassítható vagy akár elkerülhetővé tehető a torlódások kialakulása. A rendszer összehangolva működtet két különböző, külföldön már gyakorlatban is alkalmazott szabályozási módszert: felhajtó-korlátozást és változtatható sebességkorlátozást. A felhajtás-korlátozó egy LQ szabályozó. A változtatható sebességkorlátozó pedig egy kapcsoló szabályozás. A rendszert zárt hurkú mikroszimulációs környezetben teszteltük. A szimulációs eredmények egyértelműen igazolják az összehangolt szabályozás hatékonyságát és bizonyítják alkalmazhatóságát.