Rovarparazitológiai vizsgálatok kukoricamoly (Ostrinia nubilalis Hbn.) populációval - Keszthelyi, Sándor (Acta Agraria Kaposváriensis, 2004)
Vizsgálataim célja az volt, hogy megtudjam mely fajok és milyen arányban parazitálják a Somogy megyei, Somogyszil település környéki kukoricamoly populációt. Ennek érdekében 2000, 2001 őszén 4x100 károsított növényt gyűjtöttem be egy 100 ha-os kukoricatábláról. A bábparazitoidok kinevelése és meghatározása céljából, ezen évek tavaszain egy, 5 ha-os tábláról 100-100 molyos tövet raktam zsákos futtatóba és helyeztem szabadföldi inszektáriumba. Az eredmények szerint a Lydella thompsoni (Herting, 1959) fürkészlégy 11,25%-ban a Sinophorus alkae (Ellinger et Sachtleben, 1928) fürkészdarázs 4,87%-ban parazitálta a területen található kukoricamoly populációt. Kisebb mértékben, de sikerült bizonyítani a Sympiesis viridula (Thomson, 1878) 0,62%-os, a Phaeogenes nigridens (Wesmael, 1845) 1%-os és Bracon sp. 0,12%-os jelenlétét.