Fényprogramok alkalmazásának lehetőségei a kanca ivarzásának indukálásában (Irodalmi áttekintés) - Bokor, Árpád; Csicsek, Anita; Hecker, Walter; Stefler, József; Petrovics, Eszter (Acta Agraria Kaposváriensis, 2003)
A kanca szezonálisan ivarzó állat, az év során folyamatosan változó szaporodásbiológiai állapotban van. Többségük nem ivarzik az őszi rövid nappalok folyamán, télen és kora tavasszal. A tavaszi nappalok hosszának növekedésével a kancák ciklusba lendülnek. Bár a fő tenyészszezon a tavasz és a kora nyár, a telivér-tenyésztők minél korábbi időpontra próbálják előrehozni az ellés idejét, a téli anösztrusz rövidítése érdekében a természetes fényt mesterséges fényprogramok alkalmazásával egészítik ki. Korábbi kutatások igazolják, hogy a késő délután kezdődő kiegészítő megvilágítással (16-18 órára), jobb eredmények érhetők el, mint a kora reggel (ezáltal az éjszaka hosszát rövidítve) alkalmazott fényprogramokkal. A fényprogramok alkalmazásával a kancák korábban ciklusba lendíthetők és ezáltal termékenyíthetők a tenyészszezon elején, így a tenyésztők nagyobb, erőteljesebb, a versenyekben előnnyel induló kétéveseket tenyészthetnek a lóverseny- és lovassportok számára. Munkánkban összefoglaljuk a fényprogramok alkalmazásnak élettani hátterét és gyakorlati lehetőségeit.