A tenyészsertés-piac termékfogalmának marketing szempontú elemzése - Kövér, György; Szakály, Zoltán; Kovách, Gábor (Acta Agraria Kaposváriensis, 2002)
Megvizsgáltuk hogy a marketing által használt termékfogalom milyen összefüggésekben értelmezhető egy olyan szervezeti piacon, mint a tenyészsertés-piac. A marketing szakirodalma a termékfogaimat a vevő használati érték hierarchiája szerint szintekre bontja. Azonosítottuk a Kotler-féle termékmodellben szereplő öt termékszintet. A tenyészsüldő mint termék tulajdonságai a termékszintek segítségével értelmezhetőknek bizonyultak azonban eltérést is tapasztaltunk az elméleti modelltől, ugyanis a tenyészsüldők esetében az elemi hasznot nem feltétlenül hordozza az alaptermék. A garanciatulajdonság egy termékszinttel magasabbra, az elvárt termék szintjére emeli az elemi haszon megvalósulását. A tenyészsertés egyes minőségi jellemzői pedig - magától értetődően - nem biztosíthatók előzetesen. A tenyészsertés-piac termékfogalmának elemzése, a termékszintek pontos meghatározása hozzájárulhat ahhoz, hogy a piacon eladóként fellépő vállalatok újraértékelhessék termékpolitikájukat. Marketingstratégiájukban pontosabban megcélozhatják a bővített termék szintjét, amely az elemzés során a legfontosabbnak bizonyult, hiszen előreláthatóan a piaci verseny ezen a területen fokozódni fog, a közelebbi jövőben el is dőlhet.