A takarmányok energiatartalmának hasznosíthatósága a tyúk és a fácán fajban - Szűts, Gábor; Dublecz, Károly; Wágner, László; Bartos, Ádám; Tóth, G. (Acta Agraria Kaposváriensis, 2001)
Három takarmány (kukorica, extrahált szójadara és fácántáp) látszólagos metabolizálható energia tartalmát vizsgáltuk kifejlett tojóhibrid és fácán kakasokkal. Ezek mellett az EU képlet alapján is kiszámítottuk az AMEn értéket. Az állatokkal AMEn és TMEn értéket mértünk. Az átlagos endogén energia ürítés tyúknál 0,251 kJ/g, fácánnál pedig 0,223 kJ/g szárazanyag volt. A két állatfaj közt a TMEn érték szoros összefüggést mutatott. Ezt a következő képlettel lehetett leírni: y=-0,93+1,09x (r=0,996), ahol y a fácánnal, x pedig a tyúk fajjal kapott TMEn értéket mutatja. Az AMEn értékek a TMEn értékhez hasonlóan alakultak. A kapott egyenlettel a tyúkra vonatkozó ME értékek adaptálhatók a fácánra is.