A városkörnyéki zöldinfrastruktúra morfológiai szerkezete: Zhengzhou várostérség (Kína) példáján - Shi, Zhen; Liu, Manshu; Wang, Xinyu; Filepné Kovács, Krisztina (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2025)
A városkörnyéki zöldinfrastruktúra (PUGI) a városi problémák kezelésének egyik eszköze. A tanulmány célja a városkörnyéki területek (PUA) azonosítása a Jenks-féle természetes törések módszerével, valamint a PUGI morfológiai térbeli mintázatainak elemzése. A tanulmányból kiderül, hogy a PUA többsége a városi régiók peremén található, kisebb részük pedig a vidéki hátországban. A PUA-kon belül a PUGI a terület több mint felét foglalja el, a félig természetes városkörnyéki zöldinfrastruktúra domináns szerepet tölt be, míg a természetes zöldinfrastruktúra elsősorban összekötő szerepet tölt be. Ezek az eredmények kiegészítik a PUGI morfológiai jellemzőinek elméleti megértését, és a PUGI optimalizálásához nyújtanak segítséget a tervezők számára.
Keywords: városkörnyéki zöldinfrastruktúra; városkörnyéki területek; morfológiai térbeli mintázatok elemzése; földhasználat