A zöld infrastruktúra fejlődése a városi metabolizmus szemszögéből: Nyugat-európai megújítási projektek összehasonlítása - Tuffaha, Anas; Sallay, Ágnes (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2025)
A tanulmány a zöld infrastruktúra adaptív újrahasznosításának fejlődését vizsgálja városi metabolikus szemléletmódból, nyomon követve a zöld infrastruktúra transzformatív gyakorlatait a közelmúlt jelentős adaptív újrahasznosítási projektjeiben. A 20. század végétől napjainkig terjedő projektek sorának elemzésével a kutatás feltárja a zöld infrastruktúra elemek – mint például a bióta, az energia- és a vízáramlások – integrációjában bekövetkező változásokat. Rámutat a korai fenntartható gyakorlatoktól a körforgásos gazdasági modellek felé történő elmozdulásra, amelyek a városi metabolizmus keretrendszeréhez kötődnek, ahogyan azt a közelmúltbeli projektek, például a De Ceuvel és a Schoonschip is példázzák. A projektek elemzésével a tanulmány értékeli ezeknek az elemeknek a városi metabolikus áramlásokra gyakorolt számszerűsíthető hatását, olyan indikátorok bemutatásával, mint a biodiverzitás, az energia- és vízhatékonyság. Az eredmények kiemelik az adaptív újrahasznosítás általános fenntarthatósági céloktól a komplex városi metabolikus stratégiák felé történő felgyorsult elmozdulását, hangsúlyozva a körforgásosság, az erőforrás-hatékonyság és a közösségi részvétel szerepét a közelmúlt projektjeiben. Ez a fejlődés a városi reziliencia kifinomultabb megközelítését jelzi, bemutatva, hogy a robusztus városi metabolizmus modellek milyen mértékben növelhetik az adaptív újrahasznosítás-projektek alkalmazkodóképességét és ökológiai értékét.
Keywords: Zöld infrastruktúra; Városi metabolizmus; Adaptív újrahasznosítás; Körforgásos gazdaság; Fenntartható városfejlesztés; Összehasonlító elemzés