A valenciai „zöld folyam” jövője: A Turia park és a városi zöldinfrastruktúra fejlesztése - Adorjan, Anna (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2016)
A Földközi-tenger partján fekvő Valencia sok érdekességet rejt tájépítész- és várostervezőszemmel vizsgálva. Az első pillantásra feltűnő vegetációs különbségen kívül érezhetően több és funkcionálisan gazdagabb a városi zöldhálózat.1 Ennek oka részben a város múltjában, részben az elmúlt fél évszázad várospolitikai döntéseiben keresendő. Az a felismerés, hogy a korábbi döntések jó hatással vannak a város lakóinak életére, arra sarkalja a tervezőket és döntéshozókat, hogy az európai trendnek megfelelően a ’zöld várost’ célozzák meg, és élhető városi környezetet teremtsenek, bár a döntések és a megvalósulás között ugyanazok a nehézségek állnak, mint amiket Magyarországon is tapasztalhatunk. Számba véve a zöldhálózat alakulása szempontjából fontos állomásokat, a város és a városfejlesztés fordulópontjait és a most körvonalazódó terveket, a tanulságok a városi tájépítészet jelentőségének erősödését jelzik.
Keywords: városi zöldinfrastruktúra; valenciai