Tájgondozás és vidékfejlesztés kölcsönös egymásrautaltsága - Szilvácsku, Zsolt; Dancsokné Fóris, Edina (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2015)
A táj az élet tere, amelyben az ember és különböző élő szervezetek keresik az életük fenntartásához, az életük kibontakozásához szükséges környezeti feltételeket, kapcsolati rendszereket. Az élő szervezetek és az ember tevékenysége, a tájformáló természeti erők mellett, azokkal együtt alakítja a táj jellemzőit, karakterét. A tájképben, a táj szerkezetében, a táj elemei között fellelhető nyomok arról is tanúskodnak, hogy a változásokat előidéző folyamatok, vagy az előző generációk tevékenységei milyen értékekkel gyarapították, vagy milyen értékektől fosztották meg az emberiséget. Amennyiben életterünket fenn akarjuk tartani, illetve életkörülményeinket a vidéki térségekben is javítani kívánjuk, már nem elegendő elkülönülten kezelnünk a felmerülő gondokat, hanem együtt, táji szinten gondolkodva és együttműködve kell tennünk a víz, a talaj, a levegő, az élőhelyek és fajok, illetve a közösségek, a gazdálkodás hosszútávú életképességéért. Ezt a szerepet vállalják fel a tájgondozást és vidékfejlesztést vállukra vevő személyek és intézmények. Az ő számukra kívánunk támpontokat, bíztatást és megerősítést nyújtani rövid cikkünkkel.
Keywords: tájgondozás; vidékfejlesztés