A tájtervezés eszközkészlete további bővítésének szükségessége - Schuchmann , Péter (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2014)
Annak ellenére, hogy Magyarország 2008-ban törvényben deklaráltan csatlakozott az Európai Táj Egyezményhez, a magyar tájtervezési gyakorlat nélkülözi úgy a tájjal, a tájtervezéssel kapcsolatos fogalmak jelentős részének szakmai konszenzust tükröző törvényi-jogszabályi meghatározottságát, mint azt a komplex eszközkészletet, amely alkalmas tájaink védelmén túl a társadalmi céljainknak megfelelő irányú célzott beavatkozások megtervezésére és érvényesítésére.
Keywords: tájtervezés; tájjeleg; tájterhelés; természetvédelem; tájszerkezet; tájhasználat; területrendezés