A térélmény elemzése a Versailles-i kert példáján - Szántó, Catherine (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2011)
Korunk tájépítészet-elmélete a tér és a hely fogalmával jellemezhető kétféle térbeliséget állít szembe egymással: a tudomány által használt absztrakt és homogén teret, illetve a mindennapi élet jelentéssel felruházott helyszíneit . A szigorúan geometrikus kerttípust, amelyek közé a klasszikus franciakért is sorolható, gyakran éri az a vád, hogy - szemben a sokkal oldottabb formavilággal jellemezhető angol tájképi kerttel - figyelmen kívül hagyja a tértervezés élménygazdag helyeket létrehozni képes lehetőségeit és eszközeit.A kétféle térfelfogás és téralakítás szembeállítása félreértésen alapul; op- pozíciójuk helyett éppen hogy együttes használatuk, változatos kombinálásuk teszi lehetővé annak a tapasztalati gazdagságnak és egyedülálló térélménynek a létrejöttét, amelyet egy adott hely/ tér - például a versailles-i kert - nyújtani képes.
Keywords: Versailles-i kert; tájtervezés; tájképi kert; Francia kert