A történeti települési táj - Meggyesi, Tamás (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2011)
Számos korábbi dokumentum, ajánlás és karta után és azokra hivatkozva, a Világörökség Bizottság kezdeményezésére 2005. május 12-14. között az UNESCO égisze alatt és 59 ország több mint 600 szakemberének részvétele mellett született meg az ú.n. Bécsi Memorandum: „Le Paysage Urbain Historique”, angol változatban „The Historic Urban Landscape” címen. A Memorandum szövegét - a francia eredetiből - még Román András fordította magyarra „A történeti városkép kezelése” címen. Tavaly november 23-25.között a Budapesti Francia Intézet által támogatott Observatoire urbaine de Budapest ezen a címen nemzetközi konferenciát rendezett.
Keywords: Városi táj; történelem; UNESCO