Pannonhalma kertjei: A Pannonhalmi Bencés Főapátság arborétumának, hospodárkerjének és levendulásának turisztikai fejlesztése - Szilágyi, Klára; Vajda, Szabolcs (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2010)
A cikk a Pannonhalmi Bencés Főapátság arborétumának, Hospodárkertjének és levendulásának turisztikai fejlesztését mutatja be. A tanulmány részletesen ismerteti az apátság kertjeinek történeti jelentőségét és a 2000-es évek elején megkezdett felújítási munkálatokat, amelyek célja a terület kulturális és természeti örökségének megőrzése, valamint a turizmus fejlesztése volt. A cikk rávilágít a kertépítészeti megoldásokra, amelyek egyensúlyt teremtenek a történelmi hagyományok és a modern igények között. Különös figyelmet kapnak az arborétumban kialakított sétányok, pihenőhelyek és a levendulás, amelyek nemcsak esztétikai, hanem turisztikai vonzerőt is jelentenek. A fejlesztések részeként a Hospodárkertben szabadtéri színházat és meditációs tereket is kialakítottak, amelyek hozzájárulnak a látogatók rekreációs élményéhez.
Keywords: Pannonhalma; Bencés főapátság; apátság; történeti kert; turisztika