"Retroparkok" kertépítészeti alkotások a 60 -as , 70 -es évek funkcionalista korszakából - Karlóczainé Bakay, Eszter (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2010)
Újra divat a retró. Az ifjúság most fedezi fel újból a 40-50 évvel ezelőtti zenéket, divatot, bútorokat, különféle designmotívumokat. Az építészetben is megfigyelhető a 60-as 70-es évek modernista stílusának reneszánsza, de a korszak parkjait, szabadtereit mintha nem érintené ez a divathullám. Napról-napra tűnnek el, épülnek át a kor kertépítészeti alkotásai, ám még mindig sok park, városi tér viseli magán az ig6o-yo-es évek stílusát, formajegyeit. Sajnos ezek a szabadterek általában nagyon elhanyagoltak, lehangolóak, de ha képesek vagyunk a fenntartási hiányosságokon túllátni, észrevehetjük a rejtett értékeket, és bepillanthatunk a kor kerttervezési metódusába, kertépítészeti gyakorlatába. A modernista kertépítészeti alkotások eltűnésével egész biztos, hogy szegényebbé, vizuális szempontból egysíkúbbá válnának szabadtereink.
Keywords: Retroparkok; funkcionalista; 1960-as évek; 70-es évek