Bírálói beszámoló a MAKEOSZ első magyar kertépítő versenyéről - Balogh, Péter István (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2009)
Idősebb kollégáink elbeszéléseiből tudhatjuk, hogy valaha hazánkban is hagyománya volt a kertépítő versenyeknek - igaz, ez akkoriban, nem lévén magáncégek, sokkal inkább az országszerte zajló szakképzés részének volt tekinthető. Ezzel egy időben hazánk is rendszeresen részt vett a nemzetközi megmérettetéseken, ahol szakembereink megtapasztalhatták a nagyszabású seregszemlék hangulatát, minőségét. A néhány éve új vezetőséggel működő MAKEOSZ tanult a jó példákból: a hosszú ideje sikeresen működő Hortus Hungaricus kiállítással szövetkezve életre hívta a - minden bizonnyal hagyományteremtő - versenyt. A rendezők célkitűzése szerint a minőségi kertkultúra egyik csúcsrendezvénye jöhet így létre két okból is: „Először is, mert európai szakemberek közreműködésével és a hazai kerttervezők és kertépítők legjobbjainak részvételével fogjuk lebonyolítani a versenyt. Másodszor azért, mert ekkora média nyilvánosságot az elmúlt években nem nagyon kapott olyan kertészeti rendezvény, amely a kertkultúrát a minőségi szakmunkán keresztül népszerűsíti a nagyközönség számára.”
Keywords: kertépítő verseny; MAKEOSZ; kertépítés; bemutató kertek