A "Gellérthegyi Paradicsom" - a Budai Arborétum felső kertjének építéstörténete a II. világháborúig - Csepely-Knorr, Luca; Sárospataki, Máté (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2009)
A Budapesti Corvinus Egyetem Budai Arborétuma azon kevés közkert  közé tartozik, amely egyszerre élvez természetvédelmi és műemléki védettséget is. Maga az elnevezés a természetvédelmi területté nyilvánítás óta (1975) használatos, műemléki védettséget 2005-ben kapott.' A kertet több mint száz évvel ezelőtt egyszerre oktatási és tudományos tevékenységet szolgáló arborétumként tervezték meg, ezeket a funkcióit sajnos napjainkra egyre kevésbé képes betölteni, ezért felújítása, feladatainak és céljainak újragondolása egyre időszerűbb. Jelen kutatás a felső arborétum építéstörténetével foglalkozik. A kutatás alapjául korabeli újságokban megjelent cikkek és képek mellett Budapest Főváros Levéltárának tervanyaga, valamint az Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár archív adatai szolgáltak. Ezek mellett feldolgoztuk az arborétummal, valamint az iskola történetével foglalkozó eddig megjelent - a források ismeretében kiegészítésre szoruló - szakirodalmakat is. Ezáltal lehetővé vált a kert történetének árnyaltabb, részletesebb feldolgozása.
Keywords: Gellérthey; Budai Arborétum