Történeti kertek adattára az interneten - Kollányi, László; Baloghné Ormos, Ilona; Filepné Kovács, Krisztina; Erős, Balázs (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2008)
A történeti kertek szisztematikus felmérése világszerte a 70-es évek elején kezdődött. A rendszerezés szempontjából legfontosabb mérföldkő, jogi dokumentum, az UNESCO Világörökség Egyezménye [unesco, 1972], amelynek hatására új lendületet vett akulturális örökségvédelemmel (és ezen belül a történeti kertekkel) kapcsolatos kutatás, illetve inventarizációs munka. Az általános jellegű örökségvédelmi egyezmény történeti kertekkel, tájakkal kapcsolatos védelmi és kataszteri feladatainak részletesebb kifejtésére tíz évvel később, a Firenzei Karta keretében került sor [icomos-ifla, i98i]. Mindmáig azonban ez maradt az egyetlen nemzetközi jogi dokumentum, amely kiemelten a történeti kertekkel foglalkozik. A Karta fő érdeme, hogy első ízben adta meg a történeti kertek definícióját:„A historic garden is an architectural and horticultural composition of interest to the public from the historical or artisticpoint of üzem”.
Keywords: történelmi kert; adatbázis; kerttörténet